Concerten 2024
Najaarsconcert 'Andere Werelden'
Voor een wederom zeer goed gevuld Forum, mochten we dit jaar samen spelen met een jeugdig Limburgs talent; pianist Koen Vroemen.
De stukken die gespeeld werden sloten uiteraard bij het thema aan en werden door Christiaan Janssen, die al bijna 20 jaar als artistiek leider bij de Symphonie betrokken is, met veel elan gedirigeerd.
De aftrap werd genomen met de Coriolan Ouverture van Ludwig van Beethoven.
Beethoven geeft hier zijn muzikale kijk in de morele conflicten van een krachtige en zeer succesvolle generaal, die vervolgens ook politieke ambities krijgt. Dit werd een groot drama en verscheurd door twijfel, spijt en schaamte pleegt hij zelfmoord.
Als tweede stuk kwam het Pianoconcert Nr. 16 van Wolfgang Amadeus Mozart aan bod.
Dit werd met passie vertolkt door de 21-jarige Koen Vroemen, die als gastspeler was “ingehuurd”.
In dit stuk opende Mozart nieuwe werelden op het gebied van compositie technieken.In Koens toegift van Rachmaninov kwamen zijn talenten en vaardigheden als pianist op een schitterende manier volledig tot uitdrukking.
Na de pauze klonk als eerste de Marche pour la Cérémonie des Turcs van Jean-Baptiste Lully.
Lully componeerde dit stuk in opdracht van Lodewijk de 14e (de zonnekoning) om de band tussen Frankrijk en Turkije te versterken.
Daarna werd Hänsel en Gretel van Engelbert Humperdinck gespeeld, waarin de prachtige en fantasierijke wereld van sprookjes, mythen en sagen uitgedrukt werden.
De spectaculaire Finale van de 9e Symfonie (ook wel de Nieuwe Wereld genoemd) van de Tsjechische componist Antonin Dvorak was het slotstuk van de avond.
Dvorak wilde in deze 9e Symfonie “indrukken en groeten uit de Nieuwe Wereld” muzikaal vertalen. Het werd de grootste triomf uit zijn carrière.
Foto’s en geluidsopnames worden nog toegevoegd……
Donderbergconcert 2
Na het succes van vorig jaar, organiseerden we het tweede Donderbergconcert, nu in het kader van de Doe Mee Weken voor senioren. Het concert vond uiteraard wederom plaats in onze repetitielocatie, de Donderie.
Medeorganisator van de Doe Mee weken, Kees Spapens was zo vriendelijk om de bezoekers welkom te heten en om de muziek van het grote orkest in te leiden.
Als eerste echter speelde ons charmante jeugdstrijkorkest “Viva Symphonia!” De leden hadden weer een aantal leuke nummers ingestudeerd, die zij zeer mooi ten gehore brachten.
Het programma van de Symphonie bevatte prachtige en soms spectaculaire muziek van o.a. Beethoven en Dvorack.
Na het concert ontmoetten bezoekers en orkestleden elkaar onder het genot van een drankje en een stukje zelfgemaakt gebak, door leden van het orkest.
Seizoensafsluiting naast de Wijngaard
Samen met de eigenaren van Wijngaard de Deelgaarderberg nodigden we vrienden en sponsoren van beide organisaties uit, evenals ouders / partners van de orkestleden, voor een gezellige en ontspannen afsluiting van het seizoen.
De jeugdstrijkers, die voortaan door het leven gaan als “Viva Symphonia” speelden een aantal vrolijke stukken, soms begeleid door Christiaan Janssen op de accordeon.
Daarna ging Christiaan voor het grote orkest staan en speelden we film- en dansmuziek. Een lekker luchtig programma dus, buiten, bij een aangename temperatuur en onder een vrijwel blauwe hemel.
Aangezien er op deze avond vanaf 21.00 uur een halve finale van het EK-voetbal op TV te zien was, zaten enkele leden en toeschouwers op hete kolen, maar ook het slotnummer door de Symphonie en Viva Symphonie samen (Harry Potter), werd met verve gespeeld en geamuseerd beluisterd.






4 mei, Memorial Concert
Zoals elk jaar gaven we ook dit jaar een concert in de Minderbroederskerk ter gelegenheid van de Dodenherdenking.
Het programma, uitgekozen door de programmacommissie i.s.m. Christiaan Janssen maakte indruk, net als de praktische uitvoering ervan.
Een reactie:
Kippenvel en opkomende tranen bij de prachtige klanken van Bach, de onheilspellende tonen van de oorlog van Gustav Holst met Mars, daarna de brenger van de Vrede die was vertolkt in Venus, ook van Gustav Holst en de emotionele en romantische muziek van Schumann en Wagenaar. En traditioneel sloot het orkest af met het Roermondse volkslied waar het publiek uit volle borst mee kon zingen.




1 April Paasmatinee
Op 1 april vond in een zeer goed gevulde Ursulakapel de Paasmatinee plaats.
De opzet was om in een gezellige setting, naast het grote orkest, het jeugdorkest en een aantal ensembles van leden van het orkest te laten horen. We hadden echter niet gerekend op zo’n grote belangstelling van het publiek, zodat we genoodzaakt waren om de stoelen in rijen op te stellen i.p.v. losjes door de zaal verspreid.
Het eerste half uur was gereserveerd voor het allereerste concert door het spiksplinternieuwe jeugdorkest. Wat een enthousiasme en vaardigheden. De mooie muziek werd zo prima gespeeld en dat na slechts 3 maanden oefenen!
Daarna volgde 6 verschillende ensembles met hun eigen gekozen muziek, waardoor het een zeer afwisselend programma werd. Door de vele changementen ook een beetje rommelig, maar dat mocht de pret niet drukken.
Het Pret(strijk)kwartet van Gabriël, Cato, Felice en Lene Jansen mocht de spits afbijten, daarna speelde een blazersensemble met Joeri Janssen, Lonneke Pollen, Louis Conradi, Kitty Frijns, Vicky Heinen, Wilma Hollanders, Renske Pollen en Anita Benthem. Het Christoffelkwartet met Gabriël Janssen, Wies Spijker, Marijke Tilmans en Babs Urlings gaven daarna het stokje weer door aan Vioolduo Ingrid Holleman en Paul Ploum.
Dan volgde het samenspel van maar liefst 7 cello’s; Saskia Mouchart, Ingrid Holleman, Babs Urlings, Ellen Wuts, Jos Houtvast en Christiaan en Sheila Janssen. Als laatste speelde het koperkwartet van Wim Bremmers, Steph Potgieter, René Kroes en Ralf van Cruchten.
Na een wat ruime uitloop op de geplande tijd, was toen de beurt aan het orkest. Er werd muziek van het 4 mei concert gespeeld, maar ook enkele vrolijke andere muziekstukken en als kers op de taart speelden we samen met de jeugdleden de Roermonds Mars van Max Guillaume.
Wat een feest! Het was zo’n bijzonder moment, met zijn allen op het podium (heel gezellig), hetgeen ook in de zaal werd ervaren, gezien de vele positieve reacties.
Intussen was door een aantal vrijwilligers al koffie gezet en paasbrood gesneden, zodat er een sfeervolle afsluiting onder het genot van een hapje en drankje kon plaatsvinden.


































