Het Orkest
De Symphonie
onder leiding van een gedreven dirigent, Christiaan Janssen
Welkom bij De Symphonie
Het Roermonds orkest ‘de Symphonie’ bestaat al meer dan 140 jaar en maakt al die jaren al deel uit van de Roermondse gemeenschap.
De Symphonie is een springlevend, bloeiend orkest met een veertigtal bijzonder enthousiaste musici, al meer dan 15 jaar onder leiding van een gedreven dirigent, Christiaan Janssen.
Met veel passie worden werken uit musicals, films en van hedendaagse componisten uitgevoerd, zonder het standaard symfonisch repertoire van een symfonie orkest uit het oog te verliezen. Het is een aansprekend en gevarieerd programma, ook voor het grotere publiek. Een van de jarenlange tradities (sinds 1991) is de uitvoering van het requiemconcert op 4 mei tijdens de dodenherdenking.
Door het steeds groeiende niveau worden ook steeds meer getalenteerde musici aangetrokken.
De Symphonie heeft absoluut niet te klagen over tegenvallende bezoekersaantallen, alle concerten zijn nagenoeg uitverkocht.
Ook aan de jeugd wordt gedacht en het orkest organiseert regelmatig projecten om klassieke muziek onder de aandacht van de jeugd te brengen en worden kinderen en jongeren in de gelegenheid gesteld om actief in het orkest mee te spelen.
Als kers op die taart zijn we in januari 2024 gestart met een jeugdstrijkorkest.
Onze Historie
1800's
Het begin
Rond 1800 ontstonden er in Roermond muziekgezelschappen onder Franse naam waarvan “la Société du grand concert” en “la Société Philharmonique” de bekendste zijn en die aan de wieg hebben gestaan van het culturele leven in deze stad. De Société Philharmonique werd later omgedoopt in het “Philharmonisch Gezelschap van St. Caecilia”, waaraan later de eretitel “Koninklijk” werd verleend.
Men sprak vanaf dat moment van de “Koninklijke Harmonie” of de “Keuninklikke”.
In 1881 werd besloten tot oprichting van de “Symphonie” als onderafdeling van de Koninklijke Harmonie.
Er vonden in die beginjaren optredens plaats samen met de Harmonie, vaak in combinatie met zang en toneel.
Op 1 juli 1885 werd door de gemeente op het Munsterplein de kiosk feestelijk in gebruik genomen, waarbij beide muziekgezelschappen concerteerden.
Ook medewerking aan de uitvoering van de opera-bouffe “Schinderhannes” was vanzelfsprekend.
Onder de dirigenten vinden we de namen terug van Max en Paul Guillaume; onder hun deskundige leiding werd een hoog muzikaal niveau bereikt. Beiden overleden tijdens de oorlogsjaren.
In de oorlogsjaren hebben de Koninklijke Harmonie en de “Symphonie” geen activiteiten ontwikkeld.
De orkestleden weigerden zich aan te melden als lid van de “Kulturkammer” waardoor er stilte viel in het muzikale gebeuren.
Het ontstaan van ''De Symphonie''
Na de oorlog braken er moeilijke tijden aan voor de Koninklijke Harmonie en uiteindelijk werd in 1954 besloten de “Symphonie” zelfstandig te maken.
Dit zou het einde hebben kunnen betekenen van de “Symphonie”, ware het niet dat een aantal leden besloot te blijven repeteren en zich toe te leggen op het verzorgen van begeleidingen van concerten onder de naam Roermonds Kamerorkest.
In 1963 werd de naam gewijzigd in Stichting Roermonds Kamerorkest en kwam men weer toe aan het geven van concerten. Meerdere optredens in de Oranjerie volgden onder verschillende leiding, met medewerking van verschillende andere ensembles en solisten.
Deze vonden o.a. plaats in het Gemeentemuseum, in de Kathedraal; in 1973 was er het optreden in het kader van de opening van het Cultureel Centrum de Oranjerie.
In 1981 werd de Nieuwjaarsreceptie van B en W van Roermond door de Stichting Roermonds Kamerorkest onder leiding van de dirigent Wil Poulissen muzikaal opgeluisterd.
Ook in het Laurentiusziekenhuis werd het orkest een graag geziene gast.
In dat zelfde jaar vierde het orkest haar 100-jarig bestaan met een jubileumconcert in samenwerking met de Koninklijke Harmonie en het uitgeven van het gedenkboek “Honderd Jaar Stichting Roermonds Kamerorkest 1881-1981”.
In 1992 werd de oude naam de “Symphonie” in ere hersteld en werd het gezelschap statutair een vereniging.
1900's
Heden
140 jaar verder
In de periode tussen 1981 en 2006 hebben verschillende dirigenten het orkest geleid.
Het jubileumconcert in 1981 stond onder leiding van Wil Poulissen; de dirigeerstok werd in de jaren daarna overgenomen door Henk Houben, Joop Grubben, Jan Vossen, Peter Heijnen en vanaf november 2005 door de huidige dirigent Christiaan Janssen.
In 2004 werd het feit herdacht dat het orkest 50 jaar als zelfstandig orkest bestond en dat werd geconcerteerd onder leiding van Peter Heijnen in de Aula van B.C. Broekhin, in samenwerking met de Koninklijke Harmonie.
Het 125-jarig bestaan in 2006 werd herdacht met een jubileumconcert op 11 november in het Theater van het Centrum voor de Kunsten in Roermond, met medewerking van 2 zangsolisten en o.a. de première van “Colours”, voor deze gelegenheid gecomponeerd door de huidige dirigent, Christiaan Janssen.
Aangezien de uitvoering van dit werk een grote bezetting vereist, werd het orkest uitgebreid met een groot aantal gastspelers, die gevolg hadden gegeven aan de oproep het orkest te komen versterken.